Zit jij op de middelbare school en is je examenjaar aangebroken? Dan komt er dit jaar vast veel op je af en kun je wellicht wel wat extra hulp gebruiken. Ieder jaar zorgen de eindexamens voor zowel leerlingen als hun ouders voor extra stress. Dat is niet zo gek, want het eindexamen is een belangrijke mijlpaal in je leven, die ook toekomstbepalend kan zijn. Het examenjaar is een uitdagende periode waarin je voor veel uitdagingen komt te staan. Zo moet je een realistische planning maken en je eraan houden, je ertoe zetten om extra aandacht te besteden aan dat ene vak waar je niets van begrijpt en ben je vaak aan het leren op momenten waarop je docenten niet beschikbaar zijn voor vragen.. Dit jaar is hulp bij het leren dan vaak ook extra welkom. Steeds meer leerlingen (of hun ouders) weten hun weg dan ook te vinden naar examentrainingen. Maar wat is een examentraining precies en wat heb je er nu echt aan? De antwoorden op deze vragen en meer lees je in dit blog. 

 

Wat is een examentraining?

Een examentraining is een training voor je eindexamens waarbij je je richt op één of een aantal vakken die je niet zo goed liggen, of waarop voor jou nog extra winst te behalen is. Een examentraining is vaak kort en duurt enkele dagen, maar is ook erg intensief. Tijdens je examentraining maak je lange dagen en ga je onder professionele begeleiding aan de slag met je examenstof. Hierbij krijg je zowel klassikale uitleg als opdrachten om zelf mee aan de slag te gaan. Je oefent met oude examenopgaven en krijgt actieve feedback en tips van een docent die zeer goed weet waar hij of zij het over heeft. Doordat je je compleet focust op een specifiek vak en hierbij de juiste begeleiding krijgt, kan het zomaar zijn dat je dat lastige vak of dat moeilijke onderwerp opeens wél leert te begrijpen. 

 

Wat zijn de voordelen van het volgen van een examentraining?

Wanneer je een examentraining gaat volgen, krijg je professionele begeleiding bij het studeren voor je eindexamens. Hierbij krijg je vaak les in zeer kleine groepen van iemand die gespecialiseerd is in het vak waar de training zich op richt. Door de persoonlijke feedback, goede uitleg én de verschillende manieren van het oefenen met de te leren stof ga jij het vak steeds beter beheersen. Dit geeft rust, want je weet dat je er alles aan hebt gedaan wat je kunt doen. Ook krijg je bij een examentraining een beter beeld over hoe het er tijdens de examens aan toe zal gaan. Dit kan ervoor zorgen dat je op de examendag zelf een stuk minder last zult hebben van zenuwen en je je dus beter kunt concentreren op het examen. 

 

Ook voor ouders van leerlingen biedt een examentraining rust, want zij kunnen ervan op aan dat hun kind actief aan de slag gaat met de te leren stof en hier op de juiste manier bij geholpen wordt. Dit kan voor ouders een gevoel van zekerheid creëren wat eventuele spanningen thuis kan helpen voorkomen. Een examentraining wordt actief afgestemd op het daadwerkelijke examen, dus als leerling weet je zeker dat je goed voorbereid wordt op wat er in het examen van je gevraagd wordt. Mede door het analyseren van eerder eindexamens weet een goede examentraining jou perfect voor te bereiden op je eindexamens. Door de persoonlijke begeleiding is er ook veel tijd en aandacht voor eventuele persoonlijke vraagstukken waar je tegenaan loopt. Vaak is het ook mogelijk om, aanvullend op de training, nog een korte privéles te volgen waarin al jouw vragen, zorgen en andere punten besproken kunnen worden.

Kortom: een examentraining is een zeer goede voorbereiding op het eindexamen en kan veel rust bieden in de stressvolle periode die het examenjaar heet. 

Leave a comment