Mooi huis gevonden en tijd om een hypotheek af te sluiten? Maar wat komt er allemaal bij kijken bij het afsluiten van je hypotheek? Er komt dan ook veel op je af. Waar ga je wonen? Ga je voor een bestaande woning of nieuwbouwwoning? Wat te denken welke hypotheekvorm bij je past? Wat gaat het bedrag zijn dat je per maand gaat aflossen? Dit artikel legt de focus op de rentevaste periode.

Wat houdt een rentevaste periode in?

Als je een hypotheek afsluit bij een hypotheekverstrekker dan kom je een periode overeen waarin je het rentetarief afspreekt. Zo geldt bij een hypotheekrente 10 jaar vast dat je een vast percentage aan rente betaalt en dat 10 jaar lang. De regel luidt, hoe langer de rentelooptijd, hoe hoger het rentebedrag. Deze periode is vaak korter dan de totale looptijd van hypotheek, die doorgaans 30 jaar duurt.

Is een 10 jaars rentevaste periode iets voor mij?

Hoe bepaal je of een 10 jaar rente iets voor jou is? Waarom zou je niet besluiten om voor een 20 of 30 jaar rentevaste periode te kiezen? Er zijn hierbij drie factoren waar je rekening mee moet houden. De belangrijkste factor is het hypotheekbedrag. Als je besluit een hoge hypotheek af te sluiten, met het maximale bedrag wat je met je inkomen kunt lenen, dan is de beste manier om voor een lage rente en een lange rentevaste periode te kiezen. Op deze manier kom je niet in de problemen als bijvoorbeeld de hypotheekrente stijgt.

Let op de rentestructuur

Als je een hypotheek 10 jaar vast overweegt dan is het belangrijk om naar de rentestructuur te kijken. Wat is een rentestructuur? Dat is het verschil tussen korte en lange rente. Normaal gesproken wordt de rente hoger naarmate je een langere rentevaste periode hebt. Er zijn tijden waarin het percentageverschil tussen korte en lange rentevaste periodes heel klein is. Dan is een betere optie voor een hypotheekrente van 10 jaar te kiezen, in plaats van bijvoorbeeld 5 jaar.

Hoelang is de verwachting van wonen?

Een andere belangrijke factor bij het afsluiten van een hypotheek is de verwachting hoelang je gaat wonen in het nieuwe huis. Vanzelfsprekend is het handig om een hypotheek voor 10 jaar afsluiten als je besluit om er 10 jaar te gaan wonen. Er bestaat uiteraard een verhuisregeling, waarbij de hypotheek kan worden meegenomen. In de praktijk wordt daar niet zoveel gebruik van gemaakt. Al met al is jouw woonhorizon een belangrijk puntje om mee te nemen in jouw besluit voor een 10 jaars vaste renteperiode of andere rentevaste periode. Ga naar hypotheekrente.nl om te kijken wat voor jou geschikt is.

Leave a comment